Wedstrijdverslagen

Klik hier voor alle wedstrijden

Zaterdag 16 Mei 2009 - Ippon Trophy Antwerp

Deelnemers
-11
JordiYasmine
-13
ErikYaroKristof
-20
Robbie
+20
Bart

Vandaag is het dé dag voor de Bujin-judoka's om de mat te veroveren.
Vanuit alle uithoeken van Europa (en verder) verwachten we judoka's : Armeniërs, Britten, Algerijnen, Duitsers, Nederlanders, …, voor elk wat wils dus.

Voor de leeftijdscategorieën van zaterdag (U11, U13, +/-20) hebben we aanvankelijke 8 gegadigden, voor zondag (U15, U17) gaf niemand zich op. Jordi en Yasmine zullen het opnemen bij de U11, Jonas laat (weer) verstek gaan…

Dat het er niet zo eenvoudig aan toe gaat als in de "gewone" ontmoetingen is al snel duidelijk, hier zal geknokt moeten worden voor elk punt. Zowel Yasmine als Jordi slagen er in elk een wedstrijd te winnen, waardoor ze eervol derde eindigen.

Bij de U13 zullen twee oudgedienden : Erik en Yaro aantreden, maar tevens een moedige nieuwkomer : Kristof ! Op de tatami is het voor iedereen menens ! Hier en daar vloeit zelfs een traan (de aangerichte schade blijft beperkt, maar legt toch een hypotheek op het vervolg van de wedstrijd).

Gezien het kleine gewichtsverschil van Erik en Yaro mogen (of moeten) zij snel achter elkaar op de mat (tatami 4). Maar de overdonderende organisatie zorgt dan ook dat er kampen genoeg kunnen zijn op de 7 andere tatami's (dat zijn dan weer de voordelen van een tornooi over 8 wedstrijdmatten…). Kristof mag ongeveer gelijktijdig op mat 6. De eerste gevechten verlopen goed doch pijnlijk…
Erik krijgt een ware kopstoot net voor hij op de grond beland en de wedstrijd verliest met ippon … De volgende wedstrijd houdt hij het bescheiden op een winst met beslissing. De twee volgende wedstrijden werden niet gewonnen. (Erik kwam uit in een poule van 5, vandaar vier wedstrijden).
In z'n eerste wedstrijd komt Yaro waza-ari achter, maar met een gedreven (kijk maar naar de foto's) Ko-Uchi-Gari scoort hij ippon en beslecht zo de eerste kamp ! De tweede wedstrijd is gelijkopgaand, maar op één of andere (ongelukkige) manier sukkelen beide judoka's op de grond. Daarbij wordt Yaro's arm ernstig overstrekt met overgave (in de houdgreep) tot gevolg… Toch neemt hij de moedige beslissing om (na de snelle ijs-therapie) de derde wedstrijd tegen zijn eeuwenoude rivaal Mousa Ekagev uit Mortsel toch te vechten. De twee kennen elkaar door en door en er gebeurt weinig onverwacht… ze geraken beide in een grondgevecht met als uiteindelijke overwinnaar : Mousa.
Kristof komt van de wedstrijden "proeven" en krijgt een snelcursus judo-etiquette… De eerste twee wedstrijden betaalt hij leergeld met zelfs een flinke dosis hoofdpijn wegens stevige impact op de mat. Maar in de derde wedstrijd heeft hij de winnaarsmicrobe te pakken : ippon met een fikse O-Soto-Gari ! Aan al deze judoka's een flinke proficiat en een medaille voor moed en opoffering !

In de namiddag mogen Robbie en schrijver dezes aantreden … met een dergelijke deelnemerslijst (Polen, Duitsers, Britten, Luxemburgers, Fransen, …) ziet dat er niet eenvoudig uit.
Op tatami 6 mag ik kampen in een poule van 5 : joepie, want dat betekent 4 keer de mat op !
Op tatami 8 zal Robbie maar twee keer moeten kampen, want hij is ondergebracht in een poule van 3.
Mijn eerste wedstrijd is de directe confrontatie met de Poolse kracht. Langer dan 30 seconden duurt de wedstrijd niet, te snel meegegaan en floeps Seoi-Nage + ippon … De tweede match is tegen een Belg die bekend staat om zijn "goed grondwerk". Na wat aftasten en kumikata-onderzoek volgt een goede greep (dacht ik toch) en kon de verleiding niet weerstaan in te zetten met een offerworp (zoiets als Yoko-Otoshi). Tot net boven de mat verloopt alles netjes, maar dan loopt het mis… ik land op mijn zij en de waza-ari is voor de tegenstrever (ondanks de twijfels bij de scheidsrechters…), hij moet nog even afwerken op de grond en ippon staat op het scorebord. De derde wedstrijd is tegen een Brit van Pinewood, één van de vechtmachines van Don Werner ! Dat belooft ! "Leeg" op de mat komen en zoeken naar openingen en een goede (persoonlijk voordelige) kumi-kata zijn het devies. Voorzichtig groeit de wedstrijd, Sam Wyke is deze tegenstand blijkbaar niet gewoon (of heeft hij te veel respect voor deze oude knar ?), na een yuko beland ik in een houdgreep, maar niet voor lang, de controle komt zelfs in mijn handen, maar de scheidsrechter besluit matte. Verder dan maar, met een gezonde dosis vermoeidheid (grondwerk kruipt echt diep in je kleren !). Uiteindelijk weer houdgreep en verlies.
Na enkele opbeurende coachings vertrek ik voor de laatste wedstrijd en dat tegen een andere landgenoot. Eigenlijk lukt alles beetje bij beetje en kan ik lang een score afhouden. Zelfs op de grond wordt er wel gewerkt maar niet gescoord ! Tot ik me laat vangen door een Tomoe-Nage na wel 3min 24sec ! Voor mezelf een ontzettend leuke ervaring om met gezond judo en zonder kleerscheuren af te ronden.

Robbie heeft het moeilijk tegen de eerste tegenstrever, een fransman. Hoewel de kamp gelijkopgaand is, moet hij terrein prijsgeven. Ondanks de overtuigende pogingen lukt het niet de overhand te krijgen en eindigt deze wedstrijd met verlies. De tweede wedstrijd is tegen een tweede fransoos, deze is beweeglijker. Robbie zorgt voor het nodige weerwerk en gaat zelfs op de grond in de aanval. Een goede aanzet van een Okure-Eri-Jime, maar te vroeg gelost en geen overgave. De tegenstrever weet nu wel dat hij moet opletten met Robbie! Helaas een klemvaste Osae-Komi brengt een ippon op de verkeerde zijde van het scorebord…

Géén van bovenvermelde judoka's (+/- 20) hebben zich geplaatst voor een volgende ronde (in 't vlaams zeggen we : "we mogen gaan rusten… " of verder doen met wat van ons wordt verlangd i.v.m. de verdere loop van het tornooi !)

Judo Club BUJIN Wilrijk