Wedstrijdverslagen

Klik hier voor alle wedstrijden

Zondag 09 Mei 2010 - Herdenkingstornooi Jonas Engels

Deelnemers
-11
TaneThomasBen
-13
YaroErik

Vandaag is het moederviering maar ook de laatste wedstrijd op het Bujin programma voor de grote vakantie. Elke overwinning is dan ook een prachtig moedergeschenk want de moeders van onze judoka's U11 zijn aanwezig. Er zijn twee wedstrijdmatten en na wat organisatorische moeilijkheden kunnen de wedstrijden starten met een 15tal minuten vertraging.

Voormiddag : Tane / Thomas en Ben
- Deze drie judoka's zitten met hun gedachten bij hun eerste wedstrijd nog bij het voorafgaande game-boy spel. Mogelijke oorzaak kan ook zijn dat ze de aanwezige matten met reclame beter wilden bekijken. Zowel Tane , Thomas als Ben verliezen de eerste kamp zonder veel tegenstand.
- Tane en Thomas nemen echter sportieve revanche in hun tweede kamp en scoren beiden een loepzuivere Ippon.
- In de derde en laatste wedstrijd van Tane en Thomas zit de spirit er wel in maar ook deze kampen worden verloren. Zowel Tane als Thomas eindigen op een derde plaats.
- Het is niet het dagje van Ben, vorige keer een schitterende eerste plaats, nu kon hij geen enkele wedstrijd winnen. Zo zie je maar dat in judo alles mogelijk is en dat winst of verlies nooit vooraf is te voorspellen.

U13 - middagprogramma

Na de weging (12u15 tot 13u00) is het wachten op de pouleverdeling én de toewijzing van de tatami's…
Erik weegt aanzienlijk minder dan Yaro en mag in poule 4, Yaro met z'n volle 35kg in poule 6. Probleem : gelijktijdig zullen op mat 2 de wedstrijden tot poule 4 doorgaan en op mat 1 deze tot poule 8 ! Hopelijk valt de timing wat mee.
Erik kan in de eerste kamp weinig rechtstaand inbrengen. Op een onbewaakt moment van Thomas (uit Brasschaat) sukkelen beide op de grond en dat is een troef voor Erik : ippon door houdgreep met de nadruk op HOUDgreep.
In de tweede kamp tegen Bruno (uit Vosselaar) loopt het iets minder vaart…
Erik krijgt een eerste verwittiging om voorovergebogen de aanval te ontwijken (ja, in de internationale reglementering wil men naar aanvallend judo, elke "verhindering" hiervan wordt bestraft). Helaas voor Erik leidt Bruno en wint tenslotte met ippon door een Ashi Guruma/Harai Goshi beweging.
Dus nu alles op alles voor de tweede plaats in het laatste gevecht tegen Rik uit Eindhout. Gedurende het afgelegde parcours hadden we al één en ander kunnen "scouten" van de mogelijke acties van de tegenstrever. Volle overtuiging gaat Erik de mat op (met wat laatste bemoedigende woorden en de wetenschap dat je er op de tatami alleen voor staat…)!
In het vuur van de wedstrijd zoekt Erik een opening en vergeet de fotograaf van dienst af te drukken… een razendsnelle ippon na één minuut wedstrijd, de tweede plaats is binnen, proficiat !

Dan naar mat 1 voor Yaro die in z'n eerste wedstrijd mag kampen tegen Ian uit Mortsel. Hij gaat iets te gemakkelijk mee naar de grond bij een voorzichtige overname : de schade blijft beperkt tot waza-ari… gelukkig. Hier zie je het verschil in ervaring : een wedstrijd eindigt bij ippon of als de volledige tijd is verstreken ! Met een yuko van Yaro geraken ze op de grond : hét terrein voor Yaro ! Een slotvaste Yoko Shiho Gatame zorgt voor de verhoopte ippon !
De tweede wedstrijd is tegen Lars (uit Zwijndrecht) een stevige "bulldozer", dat belooft ! Ook hier lukt het Yaro om een yuko te scoren, maar in het gevecht op de grond wordt redelijk overgenomen : van uke tot tori… . de tegenstrever heeft net iets langer de houdgreep aangehouden en krijgt hiervoor ook yuko. Het was een ongelofelijke krachtinspanning om uit de houdgreep van Lars te geraken, maar Yaro wrong zich als het ware bovenaan. Gelijk dus… dan maar wachten op de klok… (ondertussen had Yaro wel een verwittiging gekregen voor passiviteit). Net voor het einde krijgt de tegenstrever nog een yuko voor een halve worp.
Hier rekenen we dus weer op de laatste wedstrijd voor eenzelfde resultaat : de ultieme tweede plaats… Statistisch is Jo uit Eindhout een halbare kaart, maar zoals gezegd wordt judo beslist tijdens de wedstrijd op de tatami …!
Een ding mag je bij Yaro nooit doen… je iets te gemakkelijk naar de grond begeven… tot en met het been werd klemvast genomen in een variant van Yoko Shiho Gatame… tot het einde van de aftikkende klok : ippon en een welverdiende tweede plaats.

Een dikke proficiat aan alle deelnemers en tot de volgende wedstrijd (maar die is pas na de "grote rust" op de Pot van Olen…)

Patrick en bART

Judo Club BUJIN Wilrijk