Wedstrijdverslagen

Klik hier voor alle wedstrijden

Zaterdag 26 Februari 2011 - Belgisch Kampioenschap Ronse

Deelnemers
-20
Bilegsaikhan

's Ochtends om 07.00 afgesproken aan het Sportpaleis om de tijdig de lange rit richting Ronse aan te vangen. Voor de weging waren we alvast keurig op tijd dus moest Bileg nog even wachten met eten, kwestie van onder de 60kg te zitten. Het verdict valt en de weegschaal zegt ons 59,5 kg. Tijd om krachten naar binnen te spelen en op te warmen.

In het kleine zaaltje dat ter beschikking stond wordt kort maar krachtig opgewarmd want om 09.30 stipt beginnen de wedstrijden. Bileg treedt in de -60 aan als 3e van Vlaanderen en kampt dus de 2e wedstrijd tegen de nummer 2 van WalloniŽ, Costenoble Henri. Een onbekende tegenstander maar vast en zeker niet te onderschatten. Bileg heeft er duidelijk zin in en gaat in de eerste 30sec meteen over tot scoren. Een mooie Uchi Mate lijdt tot waza-ari. De wedstrijd wordt rustig gedomineerd maar halverwege laat Bileg zich domweg verrassen en krijgt een waza-ari tegen. Hij lijkt echter niet aangeslagen en scoort amper 30sec later de verlossende 2e waza-ari met Ko-uchi-gari. Ronde 1 gewonnen maar Bileg lijkt conditioneel het toch wat moeilijk te hebben en heeft wat last van krampen in de onderarm.

Volgende stap, de halve finale tegen Nelis Jeroen. Deze judoka wordt wellicht de moeilijkste van de dag. Als Vlaams kampioen 2011 en student aan de topsportschool zal Bileg stevig uit zijn pijp moeten komen. Zo gezegd zo gedaan. Een paar tactische aanwijzingen brengen Bileg goed in de wedstrijd. Hij kan Nelis domineren zodat deze niet tot aanvallen noch scoren kan komen. Na anderhalve minuut scoort Bileg een yuko en de finale lonkt. Desondanks de vermoeidheid zet Bileg nog harder door en maakt de wedstrijd halverwege gedaan met een zuivere ippon d.m.v. Uchi Mate, eentje om in te kaderen. De Vlaamse kampioen naar huis en Bileg naar de finale!!! Grote vreugde bij zowel judoka als coach.

Finales om 11.00, nog even snelle suikers opnemen en terug kortstondig opwarmen. Tegenstander is Kevin Gijs van Antwerp United. Bileg verloor eerder al 2x van Kevin en weet ondertussen wat deze judoka doet en waar hij voor moet oppassen. Ook bijkomend advies wordt vanuit Praag door Patrick ge-sms't. Bileg weet wat hem te doen staat en moet gewoon alles geven voor deze laatste wedstrijd. De wedstrijd gaat gelijk op en Bileg lijkt zelfs even de wedstrijd naar zich toe te kunnen trekken. De fysieke vermoeidheid komt echter sneller in het spel dan Bileg wou. Als er nog 40sec op de klok staan sukkelt Bileg in een houdgreep waar hij niet meer uit zal komen. Een verdiende 2e plaats is het uiteindelijke resultaat!!!

Bileg is een jaar lang vice-Belgisch Kampioen en beste buitenlandse judoka in BelgiŽ. Wetende dat hij slechts 1st jaar junior is en aan zijn 1st competitiejaar bezig is, komen er vast en zeker nog 2 mooie junioren jaren. Alvast gefeliciteerd!!!

Coach Christopher De Weerdt

Judo Club BUJIN Wilrijk